Hoe werkt het

Hoe werkt het

Het rechtrijden met een trekker via GPS werkt door middel van satellietnavigatie. Het GPS-systeem op de trekker ontvangt signalen van satellieten in de ruimte en berekent op basis hiervan de huidige locatie van de trekker.

Wanneer de bestuurder een rechte lijn wil rijden, stelt hij het GPS-systeem in op de gewenste richting en activeert hij de automatische besturing. Het systeem vergelijkt dan voortdurend de huidige locatie van de trekker met de gewenste richting en stuurt automatisch bij als de trekker afwijkt van de rechte lijn.

Om dit mogelijk te maken, worden er speciale GPS-ontvangers en -antennes op de trekker gemonteerd. Deze ontvangers vangen de satellietsignalen op en zetten deze om in een locatiebepaling. De antenne zorgt voor een optimale ontvangst van de satellietsignalen, zelfs in slechte weersomstandigheden of wanneer er sprake is van obstructies zoals bomen of gebouwen.

Het GPS-systeem kan ook worden gekoppeld aan andere apparatuur op de trekker, zoals de zaaimachine of de spuitinstallatie. Hierdoor kan het systeem automatisch de juiste werkbreedte instellen en voorkomen dat er overlap ontstaat.

Al met al biedt het rechtrijden met een trekker via GPS tal van voordelen, waaronder efficiëntie, kostenbesparing en minder belasting van de bestuurder.

Nadelen

Hoewel het rechtrijden met een trekker via GPS vele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden:

  1. Hoge initiële kosten: De hardware en software die nodig zijn voor het rechtrijden met een trekker via GPS kunnen een aanzienlijke investering zijn, vooral voor bedrijven met meerdere trekkers en machines.

  2. Mogelijke signaalinterferentie: De GPS-signalen die door satellieten worden uitgezonden, kunnen worden verstoord door omgevingsfactoren zoals bomen, gebouwen en andere obstakels, waardoor de nauwkeurigheid van de GPS kan worden verminderd.

  3. Mogelijke fouten in de software: Zoals bij alle software, kunnen er fouten of bugs optreden in de GPS-software, wat kan leiden tot fouten in de positionering en het stuurmechanisme van de trekker.

  4. Afhankelijkheid van technologie: Het rechtrijden met een trekker via GPS vereist een sterke afhankelijkheid van technologie, wat betekent dat als er een storing optreedt, de bewerking kan worden onderbroken en vertraging of verlies van inkomsten kan veroorzaken.

  5. Mogelijk niet geschikt voor alle gewassen of terreinen: Het rechtrijden met een trekker via GPS kan beperkingen hebben bij sommige gewassen of terreinen, zoals heuvelachtige gebieden of gebieden met steile hellingen.

Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen en de voordelen en nadelen af te wegen voordat je besluit om te investeren in het rechtrijden met een trekker via GPS. Onze experts kunnen je helpen bij het kiezen van het juiste systeem en het opzetten van de nodige apparatuur om het meeste uit jouw trekker te halen met behulp van deze innovatieve technologie.

Trekker volgt de gewenste lijn.

Trekker volgt de gewenste lijn.

De trekker doet wat hij moet doen.

De trekker doet wat hij moet doen.