Eigen RTK-basis

Eigen RTK-basis

Het opzetten van een eigen RTK-basis kan een aantrekkelijke optie zijn voor boeren en landeigenaren die hun eigen precisielandbouwuitrusting gebruiken en de nauwkeurigheid van hun positionering willen verbeteren zonder afhankelijk te zijn van een externe serviceprovider.

Om een eigen RTK-basis te bouwen, heb je een aantal hardwarecomponenten nodig, waaronder een GNSS-ontvanger, een radiosysteem en een computer met geschikte software voor het verwerken van de GNSS-gegevens.

De GNSS-ontvanger ontvangt signalen van satellieten en berekent de positie van de basis. Het radiosysteem zendt de correctiegegevens van de basis naar de roving-ontvangers op de trekker. De software op de computer verwerkt de GNSS-gegevens en berekent de correcties die worden verzonden naar de roving-ontvanger.

Het opzetten van een eigen RTK-basis vereist een goed begrip van de technologie en de vaardigheden om de hardware en software correct te installeren en te configureren. Het kan ook enige investering vereisen voor de aanschaf van de benodigde hardware en software.

Het opzetten van een eigen RTK-basis kan echter voordelen bieden, waaronder de mogelijkheid om de nauwkeurigheid van de positionering te verbeteren en onafhankelijk te zijn van een externe serviceprovider. Het kan ook lagere kosten op de lange termijn bieden, omdat er geen terugkerende kosten zijn voor het gebruik van een externe serviceprovider.

Als je overweegt om een eigen RTK-basis op te zetten, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist op dit gebied om je te adviseren over de benodigde hardware, software en configuratie.